Gündem

2024 Yılının Dünyanın En Güçlü 10 Erkeği

  • Şubat 12, 2024
  • 12 min read
2024 Yılının Dünyanın En Güçlü 10 Erkeği

Bugün, dünya nüfusu 8 milyarın üzerinde. Ancak, hepimiz biliyoruz ki, bunların birkaçı diğerlerinin toplamından çok daha güçlü. Bu güç, bazen finansal zenginlik, bazen siyası güç bazen de her ikisinin birleşimi olabilir. Peki, kim bu adamlar? Bu yazıda, son yıllarda hakkında çok fazla konuşulan dünyanın en güçlü 10 erkeğini listeledik…

  1. Xi Jinping
  2. Vladimir Putin
  3. Elon Musk
  4. Joe Biden
  5. Warren Buffett
  6. Bill Gates
  7. Muhammed bin Selman El Suud
  8. Narendra Modi
  9. Larry Page
  10. Jeff Bezos

1) Çin’in Üst Düzey Lideri: Şi Cinping

dunyanin en guclu erkekleri 3

Şi Cinping’in popülerliği, 2012 yılından bu yana Çin’de tartışılmaz bir konu haline geldi. Çin Komünist Partisi’nin başkanı olarak, ülkede eşi benzeri görülmemiş bir şekilde üçüncü kez seçildi ve ömür boyu lider olmasının önü açıldı.

Bugün, kendisi dünyanın en güçlü insanlarından biri konumunda. Xi, 2012’de göreve geldiğinden beri büyük bir güç kullandı ve Çin Komünist Partisi üzerindeki hakimiyetini güçlendirdi. Çin’in kaderini güçlü bir ekonomik ve jeopolitik güce dönüştüren Xi, agresif dış politikası ve iç reformlarıyla tanınıyor.

Çin, Xi’nin yönetimi altında inanılmaz bir ilerleme kaydederek teknik bir güç merkezi ve dünyanın ikinci büyük ekonomisi olarak ortaya çıktı. Xi’nin Kuşak ve Yol Girişimi gibi projeleri sayesinde Çin’in etkisi kıtalar arasında yayıldı. Xi Jinping’in faaliyetleri küresel siyaset, ekonomi ve stratejik dinamikler üzerinde muazzam bir etkiye sahiptir; özellikle de Çin uluslararası sahnenin belirlenmesindeki kritik rolünü sürdürürken.

2) Vladimir Putin

dunyanin en guclu erkekleri 2

Eski bir KGB subayı ve FSB yöneticisi olan Putin, Rusya Devlet Başkanlığı görevini yürütmektedir. Petersburg’da doğmuş ve eğitim görmüş olan Putin, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana ülkenin en önde gelen lideri olarak kabul edilmektedir.

Rusya, onun yönetimi altında karmaşık uluslararası ilişkileri başarıyla müzakere etmiş ve önemli alanlarda hakimiyetini tesis etmiştir. Putin, jeopolitik sınırları değiştiren cesur hamleleriyle hem övgü hem de eleştiri topladı. Bunlardan biri de 2014 yılında Kırım’ın ilhak edilmesiydi. İktidarı elinde tutarken ülkesindeki ekonomik zorlukları da başarıyla atlattı.

Putin, uluslararası diplomasi ve siber güvenlik de dahil olmak üzere birçok alanda etkisi görülebilen bir deha ve stratejik liderdir. Vladimir Putin, dünyanın siyasi manzarasını etkilemeye devam eden kalıcı etkisi nedeniyle modern uluslararası olaylarda kilit bir oyuncudur.

ABD’li üst düzey yetkililer Rus lideri Amerikan siyasetine karışmakla suçluyor, Putin ise bu iddiayı bir tür delilik olarak nitelendiriyor. Putin ayrıca insan haklarını ihlal etmek ve diğer uluslararası yasaları çiğnemekle de suçlanıyor. Uluslararası hukuk Putin’i aranan adam olarak tanımlıyor. Kendisi tartışmasız dünyanın en güçlü kişisi ve hakkında uluslararası bir mahkeme tarafından tutuklama kararı çıkarıldı.

Net varlığı: 200 milyar dolar

3) Elon Musk

dunyanin en guclu erkekleri

SpaceX, Tesla ve diğer işletmelerin arkasındaki yaratıcı beyin olan Elon Musk, pazarları yeniden tanımlayan ve teknolojinin sınırlarını zorlayan vizyoner bir iş adamı olarak kendini gösteriyor. Musk, 2003 yılında Tesla’nın kurulmasına yardımcı oldu ve zarif tasarımı ve son teknoloji mühendisliği ile elektrikli araç endüstrisini dönüştürdü. 2002’de kurulan SpaceX, Musk’ın yönetiminde yeniden kullanılabilir roket teknolojisinin ve özel uzay uçuşunun geliştirilmesi de dahil olmak üzere uzay araştırmalarında önemli adımlar attı.

Musk, otomotiv ve havacılık sektörlerinin yanı sıra SolarCity ile yenilenebilir enerji, The Boring Company ile tünel inşası ve Neuralink ile beyin-makine arayüzü teknolojileriyle de uğraşıyor. Yüce hedeflere sahip olmasıyla tanınan Musk, gezegenler arası kolonizasyondan iklim değişikliğine kadar çeşitli sorunları çözmek istiyor.

Musk’ın net serveti 2022’de 220 milyar doları aştı ve bu da birçok işletmenin ana yatırımcısı, kurucusu ve sahibi olarak sorumluluklarına atfedilebilir. SpaceX, Tesla Inc., X (eski adıyla Twitter) ve The Boring Company bunlardan birkaçı.

Net varlığı: 225,4 milyar dolar

4) Joe Biden

dunyanin en zengin erkekleri

Joe Biden 20 Ocak 2021’de Amerika Birleşik Devletleri’nin 46. Başkanı oldu. Çok sayıda zorlukla karşı karşıya olan bir ülke devraldı. Uzun bir siyasi kariyere sahip olan Biden’ın yönetime pragmatik yaklaşımı ve birliğe olan bağlılığı, başkanlığının ayırt edici özellikleri olmuştur.

Göreve geldiğinden bu yana Biden, bölücü liberal solcu bir siyasetçi olarak tasvir edildi ve birçok vatandaş onun yönetme kabiliyetinden, sağlık ve bilişsel istikrarsızlık düzeyinden ve ekonomik suçluluğundan şüphe duydu.

Başkan Biden, görevdeki ilk yılında COVID-19 salgını, ekonomik iyileşme ve iklim değişikliği gibi acil sorunları ele aldı. İlginç bir şekilde, virüsün yayılmasını yavaşlatmak ve ülke ekonomisini canlandırmak için kapsamlı bir aşılama programı uyguladı. Biden, süregelen iç sorunları ele alarak, sosyal ve altyapı harcamalarına yönelik fikirleriyle kendisini dönüştürücü bir lider olarak kabul ettirmeyi umuyor.

Özellikle NATO ve uzun süreli müttefiklerle bağları yeniden kurmak Biden’ın en önemli önceliği olmuştur. İklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması gibi küresel projelere yeniden dahil olmak, yönetiminin odak noktalarından biri olmuştur.

Joe Biden’ın başkanlığı, dünyanın en güçlü ülkesinin başkanı olarak hem yerel hem de uluslararası konuları etkilemeye devam ediyor.

5) Warren Buffett

dunyanin en zengin erkekleri 2

Warren Buffet, Berkshire Hathaway’in dünyanın en ünlü yatırımcılarından biri olarak üst düzey yönetici olarak öne çıkmasını sağladı. Yatırımcı dünya çapında en zengin bireylerden biri olarak kabul ediliyor.

“Omaha’nın Kahini” olarak bilinen Warren Buffett, finans ve yatırım sektörlerinde efsanevi bir figür. Buffett’ın stratejik dehası, onu erken yaşta yatırım yapmaya mütevazı bir başlangıçtan tarihteki en başarılı ve saygın yatırımcılardan biri haline getirdi.

Buffett, uzun vadeli yatırım yaklaşımıyla tanınıyor ve sağlam yönetime ve sürdürülebilir rekabet avantajına sahip işletmeleri arıyor. Pek çok kişi onun piyasa ve yatırım felsefesi hakkındaki görüşleri hakkında fikir sahibi olmak için Berkshire Hathaway hissedarlarına yazdığı yıllık mektuplarını okuyor.

Parasının büyük bir kısmını bağışlama taahhüdü gibi hayırseverlik faaliyetleri, mali alan dışında da etkisini vurguluyor. Buffett’ın kalıcı etkisi, yatırımcılara tavsiyelerde bulunmaya ve dinamik finans dünyasında zenginlik, strateji ve hayırseverlik konusundaki tartışmaları yönlendirmeye devam ediyor.

Net varlık: 121,6 milyar dolar

6)Bill Gates

dunyanin en guclu erkekleri 4

Bill Gates 28 Ekim 1955’te doğdu ve teknoloji vizyoneri ve Microsoft’un kurucu ortağı olarak dünya üzerinde kalıcı bir etki yarattı. 1975 yılında Microsoft’u kurmasının ardından Gates, kişisel bilgisayarların popülaritesinin artmasında ve teknoloji sektöründe devrim yaratan yazılım devriminde etkili oldu.

Gates, Bill & Melinda Gates Vakfı ile artık öncelikli olarak küresel sağlık, eğitim ve yoksulluğun ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere hayırseverlik amaçlarına odaklanıyor. Bulaşıcı hastalıkları sona erdirmeye, sağlık hizmetlerini geliştirmeye ve eğitim çabalarını geliştirmeye olan bağlılığı nedeniyle hayırseverlik alanında öne çıkan bir kişidir.

Gates’in etkisi hayırseverliğin ve teknolojinin ötesine geçiyor; yenilenebilir enerji kaynaklarına ve iklim değişikliği farkındalığına verdiği destek, küresel sorunların çözümüne daha derin bir bağlılık gösteriyor. Bill Gates, buluşları, cömertliği ve ileri görüşlü liderliği sayesinde, teknolojideki kalıcı mirası ve küresel sağlık ve eğitim üzerinde derin etkisi ile dünyayı değiştirmeye devam ediyor.

7) Muhammed bin Salman El Suud

dunyanin en zengin erkekleri 3

Kral Selman’ın oğlu olarak bilinen Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Suudi Kraliyet Ailesi içinde önemli bir figür ve alışılmadık bir uluslararası kamuoyu figürü haline geldi. Veliaht prens, birçok diplomatik krize karışmak ve Washington Post’tan gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı öldürmekle suçlanıyor.

Vizyon 2030 girişimi, Muhammed bin Salman Al Saud tarafından birçok endüstriyi modernleştirmeye, Suudi ekonomisini çeşitlendirmeye ve petrole olan bağımlılığını azaltmaya yönelik kapsamlı bir strateji olarak tanıtıldı. Bu hırslı adam, Suudi Arabistan’ı dünya çapında bir turizm ve yatırım merkezi haline getirmeyi hedefliyor.

Ayrıca kadınların araba kullanmasına ilişkin yasağın kaldırılması ve eğlence ve sanata erişimin iyileştirilmesine yönelik girişimler gibi sosyal reformlarla da ilişkilendirildi. Ancak liderliği, özellikle Suudi Arabistan’ın dış politikaları ve insan hakları kaygıları nedeniyle dünyanın dört bir yanında inceleme altında.

Suudi Arabistan’a önemli bir dönüşüm sürecinde rehberlik eden Muhammed bin Salman hâlâ Orta Doğu’da önemli bir oyuncu. Eylemleri ve politikaları ülkenin gidişatını etkilemeye devam ediyor ve bu da Suudi Arabistan’ın liderliği altında hem yurt içinde hem de yurt dışında geleceğine ilişkin tartışmaları teşvik ediyor.

Net varlık: 25 milyar dolar

8) Narendra Modi

dunyanin en zengin insanlari

Başbakan Narendra Modi, 26 Mayıs 2014’te göreve başlamasından bu yana Hindistan siyasetinde çok önemli bir rol oynadı. 17 Eylül 1950’de doğan Modi, cesur politika fikirleri ve büyüleyici liderliğiyle tanınıyor.

Hindistan, Modi’nin yönetimi altında, şeytanlaştırma kampanyası ve Mal ve Hizmet Vergisi’nin (GST) uygulamaya konulması gibi çeşitli ekonomik ve sosyal reformlara tanık oldu. Onun “Dijital Hindistan” ve “Hindistan’da Üret” konularına odaklanması, ülkenin altyapısı ve ekonomisi için bir modernizasyon gündeminin göstergesidir.

Modi, Hindistan’ın uluslararası konumunu iyileştirmek için diplomatik girişimlerde bulundu. Hindistan’ın küresel rolü, iklim değişikliği tartışmalarına agresif katılımı ve “Önce Mahalle” politikasından da anlaşılacağı üzere değişiyor.

Ancak Modi’nin liderliği tartışmasız değildi; tartışmalar dinler arasındaki gerilimler ve ifade özgürlüğü hakkıyla ilgili endişeler gibi konulara odaklanıyordu. Narendra Modi, ülkesinin karmaşık manzarasını karakterize eden birçok fırsat ve zorluğu ustalıkla ele alarak Hindistan siyasetinde güçlü bir figür olmaya devam ediyor. Onun fikirleri ve programları hâlâ Hindistan’ın gelişimini ve küresel sahnedeki etkisini etkiliyor.

9) Larry Page

dunyanin en zengin erkekleri 4

26 Mart 1973’te doğan Larry Page, Sergey Brin ile birlikte dünyanın en popüler arama motoru Google’ın kurucu ortağı olan bir bilgisayar bilimcisi ve iş adamıdır. Page, Aralık 2019’a kadar Google’ın ana şirketi Alphabet Inc.’in CEO’suydu ve çevrimiçi bilgi erişimi ve organizasyonu devriminde önemli bir etkiye sahipti.

Alphabet’in sürücüsüz araçlar, sağlık hizmetleri ve yapay zeka dahil olmak üzere çok çeşitli girişimlerde bulunmasıyla Page’in yaratıcı liderliği aramanın ötesine geçti. Google, liderliği sırasında Android, Gmail ve Google Haritalar dahil çok sayıda yenilikçi ürünü piyasaya sürdü.

Page’in teknoloji sektörü üzerinde önemli bir etkisi oldu ve uzun vadeli hedeflere olan bağlılığı ve büyük ölçekli projelere harcama yapmaya hazır olmasıyla tanınıyor. Page, Alphabet’in CEO’luğundan istifa etse de, büyük bir hissedar ve yönetim kurulu üyesi olarak nüfuzu sürüyor.

Net varlığı 122,6 milyar dolar

Ayrıca okuyun: 2024’te Nasıl İlk %1’in İçinde Olunur?

10)Jeff Bezos

2024 en zenginleri

12 Ocak 1964’te doğan Jeff Bezos, ilerici bir iş adamı ve e-ticarette devrim yaratan ve dünya çapında teknolojide büyük bir güç haline gelen bir şirket olan Amazon’un yaratıcısıdır. Bezos, işletmenin 1994’teki kuruluşundan 2021’deki istifasına kadar Amazon’u CEO olarak yönetti ve şirketin gidişatını önemli ölçüde etkiledi.

Amazon, Bezos’un yönetimi altında çevrimiçi bir kitapçıdan geniş bir ürün ve hizmet yelpazesine sahip çeşitli bir platforma dönüştü. Şirketin eşsiz başarısına Amazon Prime, Kindle ve Amazon Web Services (AWS) gibi icatların piyasaya sürülmesi yardımcı oldu.

The Washington Post’u satın alması ve Blue Origin ile uzay araştırmalarına girişmesinden anlaşıldığı üzere Bezos’un etkisi Amazon’un ötesine geçiyor. 2021’de Amazon’un yönetim kurulunun İcra Kurulu Başkanı oldu ve şirket üzerindeki stratejik nüfuz yönünü sürdürmesine olanak sağladı.

Jeff Bezos iş dünyasında hâlâ tanınan bir kişilik ve onun uzay araştırmalarına, teknik inovasyona ve e-ticarete yaptığı katkılar her zaman hatırlanacak. Onun iş bilgisi, insanların alışveriş yapma, medya tüketme ve gelecekte teknolojiyi görme biçimleri üzerinde derin bir etki yarattı.

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir