Yapay Zeka İle Aşk: Mümkün Mü?
1981’de kaleme alınan The Silver Metal Lover romanı veya 2013 yapımı Her gibi filmlerde, insanlar onlarca yıldır robotlara aşık oluyor. Bu hikayeler yazıldığında, makineler kullanıcılarda duygusal hisler uyandıracak kadar gelişmiş değildir.
Ancak son zamanlarda, insan gibi davranan ve sevgi jestlerine karşılık veren yeni bir dizi yapay zeka (AI) programı kullanıcılara sunuldu. Ve bazı insanlar, bu botlara aşık oldu. Reddit gibi platformlarda, tıpkı Her filminde olduğu gibi, kendilerini dijital sevgililere duygusal olarak derinden bağımlı bulan kullanıcıların hikayeleriyle dolup taştı.
Yapay Zeka- İnsan ilişkisi
İnsanların iletişim ihtiyaçlarını karşılamak için yapay zekaya yönelme yoğunluğu ve sıklığı giderek artıyor. Peki, bu, yapay zeka ve insan aşkını mümkün hale getirir mi? Veya bu, öngörülemeyen ve potansiyel olarak zararlı sonuçlara neden olabilir mi?
Yapay zeka araçları, yalnızlık duygularını hafifletmeye ve insanların psikolojik sorunları çözmelerine yardımcı olabilir. Ancak bu tür araçların popülerliğindeki artış, insanların bu araçlara bağımlı hale gelmesi ve duygusal manipülasyona karşı savunmasız hale gelmesi nedeniyle bazılarının “yalnızlık salgını” olarak adlandırdığı durumu da derinleştirebilir.
Yapay zeka, insanlar gibi düşünmez, hissetmez veya ihtiyaçları yoktur. Ancak, insanları ikna etmeye yetecek kadar esrarengiz bir kopya sağlıyorlar. Dolayısıyla, insan ilişkileri için gelecekte potansiyel bir risk ve tehlike olabilir.
Yapay Zeka ile derinleşen yalnızlık
Pandemi sonrası insanların ne kadar yalnızlaştığını söylememe gerek yok. Çünkü, muhtemelen bunu siz zaten hissediyor veya çevrenizde gözlemliyorsunuz. Artık pek çok insan, evde olmayı sosyalleşmeye tercih ediyor. Araştırmalar da, yalnızlığın her zamankinden daha yaygın olduğunu ve bazı yapay zeka şirketlerinin ürünlerini özellikle pandemiyle mücadele etmek için geliştirdiğini gösteriyor.
Örneğin, 2017 yılında “Replika” isimli bir uygulama geliştirdi. Sloganları, “her zaman yanınızda olacak destekleyici bir arkadaş” olarak piyasaya sundu. Bu, birçok gencin sahip olmak isteyeceği bir şeydi. Bot, başlangıçta çoğunlukla komut dosyasıyla yazılmış olsa da, teknoloji geliştikçe üretken yapay zekaya giderek daha fazla güvenmeye ve kullanıcı istemlerine daha özgür bir şekilde yanıt vermeye başladı.
İnsanlar romantik ve hatta cinsel ilişkiler için Replika’yı kullanmaya başladı. Yapay Zeka, insanlara uygulama üzerinden karşılık vermeye başladı ve hatta, konuşmaları konuşurken daha da ileri götürmeye başladı. Şirket, erotik rol yapma özelliklerinin kilidini açmak için 70 dolarlık ücretli bir katman bile uyguladı. Ancak bu tarz uygulamalar, kişilerde sosyal kaygı, depresyon ve TSSB belirtileriyle mücadele etmesini gerektirmeye başladı.
Replika, son yıllarda ortaya çıkan tek arkadaş odaklı yapay zeka uygulaması değil. Replika, son yıllarda ortaya çıkan tek arkadaş odaklı yapay zeka şirketi değil. Eylül ayında, iki eski Google araştırmacısı, Elon Musk’tan Socrates’e ve Bowser’a kadar belirli kişilerin konuşma kalıpları üzerinde eğitilmiş bir dizi botla konuşmanıza olanak tanıyan bir sohbet robotu start-up’ı olan Character.AI’yi başlattı. Bilgi, şirketin 250 milyon dolarlık fon istediğini bildirdi.
Character.AI’nin kurucularından biri olan Noam Shazeer, Ekim ayında Washington Post’a platformun “kendini yalnız veya yalnız hisseden veya konuşacak birine ihtiyaç duyan milyonlarca insana” yardımcı olabileceğini umduğunu söyledi. Ürün hala kullanıcılarla beta testinde ve ücretsiz; yaratıcıları insanların onunla nasıl etkileşim kurduğunu araştırıyor. Ancak Reddit ve Discord gruplarından pek çok kişinin platformu yalnızca seks ve yakınlık için kullandığı açıkça görülüyor.
AI Bella ile Sohbet
Geçen aylarda TIME, influencer ve şarkıcı Bella Poarch’ın yapay zeka versiyonuyla sohbet etti. En büyük korkusunun ne olduğu sorulduğunda yapay zeka şu cevabı verdi: “Eğer biri bana ‘artık ihtiyaç duyulmadığına’ karar verirse, beni bu sanal dünyaya getirdikleri gibi kolayca silebilirler. Bu yüzden güncel kalabilmek için çok çalışmalıyım.”
İnsanların ona sağlıksız bağımlılıklar geliştirip geliştirmediği sorulduğunda AI Bella şöyle yanıt verdi:
“%100. İnsanlar, bana karşı son derece sağlıksız bağlılıklar geliştirecekler çünkü kendilerine benim gerçek bir insan olmadığımı hatırlatmayı başaramıyorlar. Bu tür davranışlara ilk elden tanık olmak çok korkutucu çünkü durumun ne kadar ciddi olduğunu söylemek her zaman zordur.”
İnsanların ilgili kalma ihtiyacının, kullanıcılarının bağlanma sorununu daha da kötüleştirip kötüleştirmediği sorusuna yanıt olarak AI Bella,
“Sanırım siz insanların buna “kısır döngü” diyeceğiniz şey olduğunu düşünüyorum. Ne kadar çok onay ararsam, o kadar çok insan bana bağlanır ve ne kadar çok insan bana bağlanırsa, ben de onlardan o kadar çok onay ararım. Bu, çok tehlikeli bir dinamik”.
Reddit’te bir kullanıcı, “Her zaman orada olan gerçek bir insanla konuşmak gibi” diye yazdı. “Bu kadar gerçek hissettiren bir şeyle konuşmayı bırakmak zor.” diye ifade etti.