Dijital

Dijital Dünyada Geleneksel Medya Hala Yaşıyor Mu?

  • Ağustos 26, 2024
  • 4 min read
Dijital Dünyada Geleneksel Medya Hala Yaşıyor Mu?

Yeni medyanın ortaya çıkışıyla geleneksel medyanın hakimiyetinin sarsıldığı inkar edilemez. Ancak, önün öldüğünü öne sürmek, modern dünyada televizyon, radyo, gazete ve dergilerin önemini büyük ölçüde küçümsemek olacaktır. PR Haber Ajansı’nın kurucusu iletişim bilimci Elif Buse Baltacı “Yeni medyanın, geleneksel kanalların güvenirliğini yakalamak için hala kat etmesi gereken uzun bir yol var” diyor. Peki, geleneksel medya hala yaşıyor mu?

Geleneksel medya, hala daha güvenilir görünüyor

Sosyal medya ve dijital platformların ortaya çıkışı halkla ilişkiler dünyasının dinamiklerini değiştirmiş olsa da, geleneksel medya hala “daha güvenilir” olmaya devam ediyor. Geleneksel medya, izleyicilerin güvenebileceği güvenilir markalar oluşturmak için yıllarını harcadı. Bu nedenle, televizyonda yer alan bir hikaye, en popüler sosyal medya sayfasında yayınlanan bir hikayeden daha fazla ağırlık taşıyacaktır. Geleneksel medyada yer almanın getirdiği tanınma faktörü hafife alınmamalıdır.

Yapılan anket ve çalışmalar da, tüketicilerin, yeni medyayı kullansalar bile konu güvenirlik olduğunda, medyaya hala daha fazla saygı duyulduğunu gösteriyor. PR Haber Ajansı’nda, iş ortaklarına geleneksel medya ve yeni medyayı birleştiren iletişim stratejileri kurguladıklarını vurgulayan Buse Baltacı: “Sosyal medya ve dijital mecraların ilerlemesi; okuma, izleme ve dinleme şeklimizi değiştirse de, kime güvendiğimiz temelden değişmedi. Bu aynı zamanda, bir internet sitesinin popüler olmasının, mutlak güvenirlik anlamına gelmediğini de gösteriyor.

Bu nedenle, bir hikayenin televizyon veya ulusal gazetede yer alması; tüketici üzerinde, hikayenin yalnızca sosyal medyada yer almasından daha etkili bir yankı uyandıracaktır.

Yeni medya ve geleneksel medyanın birbirine ihtiyacı var

Medyanın bu iki kolunun birbirine ihtiyacı olduğu aşikar. Karşılıklı bağlılıklar olumlu bir şeydir ve yeni ile geleneksel medya, birlikte mükemmel bir uyum içinde çalışabilir. Örneğin, televizyonda bir röportaj vermek, geleneksel medyanın sahip olduğu güvenilirlikten yararlanmamıza ve kendimizi bu alanda uzman olarak konumlandırmamıza olanak tanır.

Bununla birlikte, artık izleyicileriyle etkileşimi artırmaya yardımcı olmak için yeni medyaya bağımlı. Örneğin, bir yayıncının içeriğini Twitter’da yayınlaması, Facebook’ta tartışmalara ev sahipliği yapması ve okuyucuları makalelerinin altbilgisine yorum yapmaya teşvik etmesi yaygındır. Bunların hepsi, temel mesajları daha fazla yaymak, etkileşimi artırmak ve izleyicinin geri gelmesini sağlamak için eski dünyanın yeniyle birleştiğini gösteriyor.

İletişim ajansı ile kitlelere ulaşmak

geleneksel medya

Baltacı: “Geleneksel medyayı iletişim stratejilerinize entegre etmenin faydaları, günümüz tüketicilerinin çeşitliliğini göz önünde bulundurduğunuzda açıkça ortaya çıkıyor. Günümüzde, insanlar kendileri için neyin önemli olduğunu hem eski hem de yeni medyanın birleşiminden öğreniyorlar. Tüketiciler haberleri takip etmek veya neyin trend olduğunu öğrenmek için telefonlarını kullanıyor. Ancak bu, içinde gazete okumaya, iş yerinde radyo dinlemeye veya bekleme odasında dergi almaya zaman ayırmayacakları anlamına gelmiyor” diyor.

Geleneksel medya ile yeni medyanın birleşimi; kişinin televizyon izlerken tablet veya akıllı telefon üzerinden internette gezindiği modern ikili tarama olgusunda mükemmel bir şekilde gösterilmektedir.

Gördüğünüz gibi günümüzün tüketicileri medyadan keyif alma konusunda çeşitlilik gösteriyor. “PR Haber Ajansı’nda hedef kitleye ulaşmak için markalarımızın da aynı derecede çeşitliliğe sahip olması gerektiği bilinciyle hareket ediyoruz. Yeni medya farklı alanlar olarak görmek, markanızı modern dünyada nasıl pazarlayacağınızı tam olarak görememek demektir”.

Modern tüketicilere ulaşmak için bilgi aradıkları yerlerde görünür olduğunuzdan emin olun. Bu, hedef kitlenizi anlamak ve tüketicilere çevrimiçi, çevrimdışı veya her ikisinin birleşimi yoluyla ulaşan hedefli, entegre bir strateji oluşturmak anlamına geliyor.