Dünya Sağlık Örgütü, 2024 Dünya Tütünsüz Günü aracılığıyla, yıllardır bildiğimiz elektronik sigaralar hakkında pek çok bilgiyi bir rapor ile özetledi. Rapora göre büyük tütün şirketleri, her yıl ürünlerinden ölen milyonlarca müşterinin yerini doldurmak amacıyla mesajlarını ve ürünlerini çocukları hedef alacak şekilde düzenledi!
Raporda, çocukların bu şirketler için mükemmel hedefler olduğu, çünkü 21 yaşından önce nikotin bağımlılığına başlarsanız ömür boyu bağımlı kalma ihtimalinizin yüksek olduğu belirtildi.
DSÖ, sektörün meyve ve şeker aromalı ve karikatürize tasarımlı ürünler satarak çocukları hedef aldığını söyledi. Bu arada, şirketler ise açıkça çocukları hedef aldıklarını inkar ediyor.
‘Elektronik sigara halk sağlığı krizinde’
2018-2019’da ABD’deki halk sağlığı yetkilileri bir “elektronik halk sağlığı krizi” olduğunu kabul etti.
O zamandan bu yana, durumu dizginlemek amacıyla dünya çapında girişimlerde bulunuldu, ancak o zamanlar “kriz” olan şey artık hayatın bir gerçeği gibi görünüyor. Kalabalık bir şehirde birinin burnundan büyük miktarda buhar üflediğini fark etmeden caddede yürümek zordur.
Z kuşağının birçok üyesi, gelişim yıllarını, ilk bakışta flash sürücülere veya daha kabaca yetişkin emziklerine benzeyen, son derece bağımlılık yaratan plastik nesneleri emerek geçirdi.
DSÖ raporuna göre 13-15 yaş arası çocuklar, yetişkinlere göre daha yüksek oranda puff /elektronik sigara kullanıyor.
Puff- elektronik sigara nedir?
Elektronik sigara dünyasına aşina değilseniz, DSÖ’nün “vape” veya “e-sigara” gibi kelimeleri kullanırken neden bahsettiğini merak ediyor olabilirsiniz.
E-sigaralar veya “puff”, ilk kez 2000’li yılların ortalarında Amerika ve Avrupa pazarlarına çıktı. Çoğunlukla normal sigaralara benzeyecek şekilde tasarlanan bu ürünlerde “serbest bazlı” nikotin kullanılıyordu.
Serbest bazlı nikotin, tütün şirketlerinin nikotine amonyak ekleyerek protonlarını ayırarak ısıtıldığında ve solunduğunda daha yoğun olmasını sağlayabileceklerini fark ettikleri 1960’lı yıllardan beri var. Nikotinin bu formu doğrudan tütün bitkisinden elde edilir.
Serbest bazlı nikotin ile ilgili sorun, en azından konu çocukları cezbetmeye geldiğinde, yüksek konsantrasyonda elektronik sigara içmenin fiziksel olarak acı verici hale gelmesi ve yine de eski sigara içenlerin arzuladığı ancak rahatsız olacağı bir “boğaz yanması” yaratmasıdır. hiç sigara içmemiş insanlar.
Bu erken elektronik sigara yinelemeleri tipik olarak 3 ila 12 miligram arasında nikotin içeriyordu. 2016 yılında Juul şirketi, yeni bir tür nikotin dağıtımı özelliğine sahip bir elektronik sigara tanıttı: nikotin tuzları. Nikotin tuzları daha düşük pH’a sahiptir ve çok yüksek konsantrasyon seviyelerinde bile serbest bazlı nikotinin neden olduğu boğaz yanmasını esasen ortadan kaldırır.
Bu cihazlar ABD pazarına 50 miligramlık son derece bağımlılık yaratan bir konsantrasyonla ulaştı. Avrupa’da bu elektronik sigaralar 20 miligramdan daha yüksek konsantrasyonda satılamaz.
Konu çocukların ilgisini çekmeye gelince, bu cihazlar sihirlidir çünkü farklılar. Banyolarda veya kolunuzun veya gömleğinizin içine içilebilirler ve bir hitin meyveli kokusu odada yalnızca birkaç dakika kalır.
Kullanıcıları keskin kokusuyla etkileyen sigaraların aksine, elektronik sigaralar meraklı ebeveynlerden kolayca saklanabilir.
Elektronik sigaranın uzun vadeli sağlık etkileri bilinmiyor
Dünya Sağlık Örgütü, tütün endüstrilerinin elektronik sigara konusunda halk sağlığı politikasına ellerini ve milyonlarca dolarını ayırmanın yanı sıra, elektronik sigara cihazlarının sağlık üzerindeki etkilerini ölçmek için yürütülen bilimsel araştırmaları da etkilemeye çalıştıklarını öne sürüyor.
Hamileyken elektronik sigara kullanma veya sigarayı bırakmak için elektronik sigara kullanma ve elektronik sigaranın kansere neden olup olmadığı konusunda tavsiyeler de dahil olmak üzere elektronik sigaralarla ilgili bilim iletişimi, konuyu yakından takip eden bir gazeteci için bile kafa karıştırıcıdır.
Örneğin, İngiltere’den gelen halk sağlığı mesajları, elektronik sigaranın sigaradan daha güvenli olduğunu ve sigarayı bırakma konusunda teşvik edilmesi gerektiğini öne sürerken, ABD gibi diğer ülkelerden gelen mesajlar, elektronik sigarayı hiçbir koşulda tavsiye etmekten kaçınıyor.
616 Melek Sayısı: Dönüştürücü Bir Yolculuk
Bu politikalardan hangisinin doğru olduğu herkesin tahminidir. Bu ürünler hala çok yeni olduğundan, karpuz aromalı nikotin buharını günde onlarca kez, her gün, birkaç yıl boyunca solumanın uzun vadeli sağlık sonuçlarını gerçekten anlamak için gereken çalışmalara sahip değiliz. çocuklar üzerindeki etkisine geliyor.
Bununla birlikte, nikotin veya tütün içmenin sağlığa neredeyse hiçbir faydası olmadığını ve ergenlik öncesi hiç sigara içmeyenlerin bu alışkanlığı edinmelerinin kesinlikle hiçbir faydası olmadığını biliyoruz. Bazı araştırmalar, elektronik sigaraya geç başlayan çocukların sigara içme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Çok sayıda çalışma, nikotinin beyin gelişimini olumsuz etkilediğini ve kanser riskini artırdığını göstermiştir.