Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, uzun süreler boyunca tek bir göreve odaklanmakta güçlük çekme ve hareketsiz oturmakta zorlanmasına neden olan psikolojik bir sağlık sorunudur. Özellikle çocuk ve ergenlikte sıklıkla teşhis edilen ve genellikle ilaçla tedavi edilen bu davranış bozukluğu ile ile ilgili ilaç kullanımı önemli ölçüde artmıştır. Ancak araştırmalar, dikkat eksikliği ilaçları ve kalp krizi riskinde artış arasında bir ilişki olabileceğini gösteriyor!
Şu anda, dünyada milyonlarca insan dikkat eksikliği ilaçları kullanıyor. Örneğin bir çalışmada, bu ilaçların hastalarda kalp krizi ve felç gibi kardiyovasküler olay riskini arttırdığı görülmüştür. Bunun nedeni, ilaçların kalp atış hızı ve kan basıncında belirgin yükselmelere neden olması olabilir. Ek olarak, bu ilaçların prospektüslerinde potansiyel kardiyovasküler etkilere ilişkin uyarılar da yer almaktadır. Bu riskler nedeniyle, dikkat eksikliği tedavisi için, reçeteli ilaçlardan önce ilaç dışı tedavilerin ilk seçenek olması gerektiği söyleniyor.
Dikkat eksikliği, çocuklarda ve ergenlerde yaygın olarak görülüyor
Yapılan araştırmalar, 3 ile 17 yaş arasındaki çocukların %10’unda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu teşhisi konulmuştur. Ve dikkat eksikliği ile ilgili teşhisler, yetişkinlerde de daha yaygın hale gelmiştir.
Uzmanlar, dikkat eksikliği ilaçları ile ilgili risklerin farkında olunması ancak paniğe kapılmaması gerektiği konusunda da uyarıyor. İlaç tedavisi söz konusu ise, faydasını nispeten küçük risklere karşı ölçmek gerekir ve hastalar faydaların muazzam olduğunu ve bundan vazgeçmek istemeyeceklerini söyleyeceklerdir. Bu nedenle, dikkat eksikliği ilaçları kullanmaya başlamadan önce kalp sağlığı taranmalı ve düzenli olarak kontrol edilmelidir.
Ancak, bir yetişkin hipertansiyon ile gelirse ve bunun için ilaç kullanıyorsa, yine de ilaçla tedavi edilebilir. Yalnızca, tansiyon ve nabzı izlemek için daha dikkatli olurdum.
Omega-3 takviyeleri ve egzersizi deneyin
Omega-3 takviyeleri ve egzersiz, dikkat eksikliği olan hastalar üzerinde ani ve uzun vadeli davranışsal ve zihinsel etkilere sahiptir. Çünkü, her ikisi de dopamin ve norepinefrin gibi iyi hormonları artırır ve dikkatsizliği ve hiperaktiviteyi azaltmaya yardımcı olur.
Yapılan çalışmalar ayrıca; bu gibi ilaç dışı tedavilerin dikkat, motor beceriler ve akademik performansta iyileşmeler sağladığını da göstermiştir. 10 farklı klinik çalışma üzerinde yapılan analizlerde, dikkat eksikliği ilaçları için; istirahat kalp atış hızını dakikada 5,7 atım artırdığını ve bunun da daha yüksek kardiyovasküler hastalık oranlarıyla ilişkili olabileceği belirtilmiştir.
Ayrıca, yaşlı hastaların genç hastalara kıyasla yeni kalp yetmezliğine yakalanma olasılığı çok daha yüksektir ve bu ilaçları aldıktan sonra genç hastalara kıyasla daha hızlı bir şekilde kalp yetmezliğine yakalandıkları görülmüştür. Bu nedenle, tedavi için egzersiz ve balık yağı gibi diğer tedavi yöntemlerini kullanmanın daha sağlıklı ve güvenli olduğu sonucuna varabiliriz. gzersizle ilgili en önemli şey, bowling veya golf gibi basit bir şey olsa bile eğlenceli hissettirmesidir. Balık yağı içinse günde 500 ila 4.000 miligram alınması önerilmektedir.