İngilizcede “One meal a day” kalıbının kısaltması olan OMAD diyeti, günde tek öğün beslenme şeklini içeren bir diyet ve beslenme tarzıdır.

Günde sadece bir öğün beslenmenin, organların dinlenmesi ve vücudun daha iyi yakmasına yardımcı olacağını düşünen uzmanlar tarafından savunulan ve kronik rahatsızlığı bulunmayan kişilerin uygulayabileceği bu, günde tek öğün beslenme modeli, günün 23 saati aç kalmayı ve 1 saat içerisinde büyük, doyurucu ve besleyici bir öğüt tüketmeyi söyleyen bir aralıklı oruç modelidir. Peki, OMAD diyeti tam olarak nedir, nasıl yapılır ve kilo vermeye yardımcı olabilir mi? Detaylar, yazının devamında…

OMAD Diyeti nasıl yapılır?

Aralıklı oruç yapan kişilerde, günün 16 saati açlık ve 8 yeme penceresi gibi periyotlar vardır ve gün içinde açlık-tokluk geçişleri yapılır. Günde tek öğün beslenmeyi içeren OMAD diyeti ise, 23 saat boyunca oruç periyodunda olmayı, yani aç kalmayı ve gün içinde belirlenen 1 saatlik dilimde yemek yemeyi içeren aşırı bir aralıklı oruç türüdür.

Diğer beslenme programlarında olduğu gibi, OMAD diyeti için de çeşitli kurallar söz konusudur. Örneğin, diyeti tutarlı bir şekilde sürdürebilmek için, 1 saatlik yemek dilimini her gün aynı dört saat içerisinde belirlemek ve sürdürmek gerekmektedir.

Bu beslenme şekli bazıları tarafından aşırı görülse de, kalori kısıtlaması veya yiyecek türü kısıtlaması olmaması ile kilo vermek isteyen pek çok kişinin ilgisini de çekmektedir. Bazı uzmanlar, tüm kalorileri bu bir saatlik zaman dilimine sakladığınız sürece tek öğün hakkınızın dilediğiniz herhangi bir yiyecekten oluşabileceğini belirtmektedir. Ancak, sağlık açısından bakıldığında, bu öğünün fast food veya işlenmiş gıdalar içermesi, tek öğün beslenen bir vücuda ve organlarına uzun vadede zarar verecektir.

OMAD diyetinde, 23 saat aç kalınan süre boyunca içecek içmek yasak değildir. Ancak, içeceklerin sade kahve, bitki çayı veya su gibi kalorisiz içecekler olması gerekmektedir. Dikkat edilmesi gereken kurallardan bazıları şöyledir:

Günde tek öğün beslenmeyi savunanlar; kilo kaybı sağlayan kalori açığı oluşturmasının dışında, bu diyetin vücutta daha iyi sağlığı teşvik eden fizyolojik değişiklikler sağladığı düşünülmektedir. Bu değişiklikler arasında vücudunuzun depolanmış yağları yaktığı ketozis adı verilen bir süreci tetikleyerek metabolizmanızı hızlandırmak da yer alıyor.

OMAD Diyeti ile ilgili çalışmalar

Günde tek öğün beslenmeyi içeren OMAD diyeti ile ilgili bugüne kadar yapılmış araştırmalar sınırlıdır. Yapılan çalışmalardan birinde, 10 gün boyunca bu diyeti yapan 11 kişi incelenmiştir. Kilo kaybına ulaşmak için aralıklı orucun etkinliğini destekleyen kanıtlar vardır. Ancak çoğu çalışma yalnızca kısa vadeli sonuçlara odaklanmış, genellikle 12 hafta veya daha kısa sürede elde edilen sonuçlar dikkate alınmıştır.

OMAD diyeti ile ilgili çalışmalar, genellikle aralıklı oruç ile ilgili yapılan çalışmaları içermektedir. Uzun vadeli bir çalışmada; obezite hastası 139 kişi tam 1 yıl boyunca 08:00 ile 16:00 arasında kalori kısıtlaması olan bir diyet yapmıştır.

1 yılın sonunda, bu grubun kilo kaybının dışında vücut yağı, kan şekeri, kolesterol ve tansiyon düzeylerinde değişiklikler gözlemlenmiştir.

Kaynak: Salon.com

 OMAD diyeti riskli midir?

Günde tek öğün beslenmek, besin yetersizliklerine ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Gün içinde yediğimiz öğünler, optimum sağlığı, hastalıkların önlenmesini ve kilo yönetimini desteklemek için tam tahıllı karbonhidratlar, sebzeler, meyveler, protein ve iyi yağlarla dengelenmiş bir protein kaynağı içermelidir.

Dengeli beslenmemek; zayıf bağışıklık fonksiyonu, yorgunluk ve kemik yoğunluğunda azalmayla sonuçlanabilecek ve osteoporoza yol açabilecek beslenme eksikliklerine neden olacaktır.

Ayrıca, günde 23 saat aç kalmanın aşırı açlık hissine ve kontrol edilemeyen isteklere yol açması muhtemeldir. Bu da, yemek zamanı geldiğinde sürekli olarak sizin için iyi olmayan yiyecekleri yemeniz anlamına gelebilir.

Günde tek öğün beslenmek sürdürülebilir mi?

OMAD diyeti, kısa vadede başarılı olabilir ancak zamanla sürdürülebilir olmaktan çıkar. Aşırı diyetler, özellikle de uzun süre aç kalmayı içerenler keyifli değildir ve yemek zamanlarında yoksunluk ve sosyal izolasyon duygularına yol açar.

23 saat boyunca yemek yemediğinizde bunun nasıl bir his olduğunu hayal edin! Kısıtlayıcı beslenme aynı zamanda yiyecekle sağlıksız bir ilişkiye yol açarak sağlıklı bir kiloya ulaşmayı ve bu kiloyu korumayı daha da zorlaştırabilir.

Diğer popüler aralıklı oruç diyetleri gibi, bu diyet de sindiriminin kolay olması ve sonuçların hızlı ortaya çıkması nedeniyle cazip geliyor. Ancak, günde tek öğün beslenmek tartıda hızlı bir kilo kaybı gözlemlemek için kalorileri azaltmanın süslü yollarından biri olabilir.

Kilonuz azaldıkça, vücudunuz kilo kaybınızı savunmak için savunma mekanizmalarını harekete geçirdiğinde işler kötüye gidebilir. Aslında, OMAD diyeti yaparken yeniden kilo alabilirsiniz. Bu, avcı-toplayıcı atalarımızın yiyeceğin kıt olduğu dönemlerde yoksunluk dönemlerinde hayatta kalma ihtiyaçlarından kaynaklanan bir tepkidir.

İlginizi çekebilir:

Vücutta Ürik Asit Nasıl Azaltılır? 7 Doğal Yöntem

Dikkat Eksikliği İlaçları Kalp Krizi Riskini Arttırıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir