Uncategorized

Domuz Etinin Yasak Olmasının Mitolojik Hikayesi

  • Ocak 5, 2024
  • 2 min read
Domuz Etinin Yasak Olmasının Mitolojik Hikayesi

Domuz eti İslamiyet’ten, Musevilikten asırlar önce Sümer mitolojisindki bir hikaye üzerine ilk olark Samilerde yasaklanmıştır. Sümer mitolojisinde Aşk, bereket tanrıçası İnanna’nın kocası Tammuz’un diğer adı Domuzi/ Dumuzi’dir ve hayvanların tanrısıdır.

Bu isimin Anadolu’daki ismi Attis, aynı adın Suriye’ye geçtiğinde Adon, Yunan mitolojisinde Afrodit’in sevgilisi Adonis olduğunu görmekteyiz. İnanna’ın kocası Tammuz/Dumuzi vahşi bir yaban domuzu tarafından öldürülür. Bunun üzerine domuz, lanetlenen ve eti yasaklanan bir hayvan olur. mitolojide günahkar, dinlerde haram yapan bilinçaltında yatan “Tanrı katili” sıfatıdır. Mezopotamya’da domuz, “katil” sıfatı ile nefret edilen bir hayvan olmuştur. Sümer kültür ve inançlarının tek tanrılı dinlerin kitaplarını nasıl etkilediğine Tevrat’ın Hezekiel bölümünde “Tammuz” adının geçmesinden anlayabiliriz.

indir

Tevrat’ta şöyle bir cümle geçiyor: ” Orada oturup Tammuz için ağlayan kadınları gördüm.” Sümerlerde de Tammuz bir domuz tarafından öldürülünce kadınlar, tüm yeryüzü ağlıyor. Yunan mitolojisinde de Aşk Tanrıçası Afrodit’in sevgilisi Adonis,bir yaban domuz tarafından öldürülüyor. Zaten Sümerlerdeki Aşk Tanrıçası İnanna’nın Yunan mitolojisindeki karşılığı Afrodit’tir. Görüldüğü üzere inançlar farklı şekillerde,farkli isimlerle birbirlerini etkilemişler. Ayrıca ekonomik açıdan, küçükbaş hayvanlar gibi göç edememesi, yaz aylarında etinin dayanıksız olması,sulak alanlarda yetişmesi gibi sebepler de tercih edilmemesinin diğer sebepleri arasında sayılabilir.

Kaynak: Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı)-Anadolu Efsaneleri Özhan Öztürk- Dünya Mitolojisi

Cevap bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir