İtalya, artan turizm baskıları nedeniyle yerel halkı ve kültürel mirası korumak amacıyla çeşitli yeni düzenlemeler getirdi.
Pompei’deki arkeolojik alan, bu yeni önlemlerden en çok etkilenen yerlerden biri. 15 Kasım itibariyle Pompei Antik Kenti’ne günlük ziyaretçi sayısı 20 bin kişiyle sınırlandırıldı. Özellikle yoğun dönemlerde bu sayı 5 bine kadar düşürülecek. M.S. 79’daki Vezüv patlamasıyla yok olan Pompei, geçtiğimiz yıl 4 milyon turistin ilgisini çekmişti. Ancak Ekim ayında ücretsiz giriş yapılan bir pazar günü 36 binin üzerinde kişi, tarihi alana akın etti. Pompei Arkeoloji Parkı Müdürü Gabriel Zuchtriegel, bu tür kalabalıkların hem ziyaretçilerin deneyimini hem de benzersiz tarihi mirası tehdit ettiğini belirterek, tedbirlerin gerekliliğine vurgu yaptı.
Bir diğer aşırı turizm mağduru şehir ise Floransa. 366 bin nüfuslu bu şehir, geçen yıl 9 milyona yakın turist ağırladı. Bu sayı, günübirlik ziyaretçilerle birlikte 10 milyona kadar çıktı. Şehirdeki aşırı turist yoğunluğu nedeniyle Floransa Belediyesi, sürdürülebilir turizmi sağlamak için bir dizi önlem aldı. Yeni uygulamalardan biri, Airbnb gibi kısa süreli kiralamalar için kullanılan şifreli anahtar sistemlerinin tarihi merkezde yasaklanması. Ayrıca, turist rehberlerinin yüksek sesle konuşmalarına engel olunması, golf arabası tarzı araçların kullanımının sınırlanması gibi adımlar da bulunuyor. Bu tedbirler, özellikle yerel halkın yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Belediye Başkanı Sara Funaro, Floransa’nın turizm yüzünden giderek daha fazla yaşanmaz hale geldiğini belirterek, bu tür önlemlerle şehri daha sürdürülebilir bir hale getirmek istediklerini ifade etti.
Floransa’da aşırı turizme karşı sesini duyuran çeşitli sivil toplum kuruluşları da bu kararlara destek verdi. “Floransa’yı Kurtaralım” adlı platform, şifreli anahtar sistemlerine karşı protesto gösterileri düzenleyerek, kentteki turistik baskının yarattığı sorunlara dikkat çekti. Geçtiğimiz hafta Floransa, G7 Turizm Bakanları’nı ağırlarken, kentteki bazı yerel örgütler bu etkinliği de protesto etti.
Floransa’nın yanı sıra, Roma, Milano ve Bologna gibi büyük şehirlerde de turizm yoğunluğuna karşı tepkiler artmaya başladı. Roma’daki Aşk Çeşmesi’ne yönelik de bazı sınırlamalar getirilmesi planlanıyor. Şehir, 2025’teki Katolik kutsal yılı (Jübile) için milyonlarca ziyaretçi bekliyor. Roma Valisi Lamberto Giannini, bu dönemde kentte 32 milyon hacı adayı olacağını ve bunun şehre olan ilgiyi daha da artıracağını tahmin etti. Roma’da aşırı turizm ve kısmi konaklama sorunları eleştirilse de, şehirde hazırlıklar hala yavaş ilerliyor. Bazı eylemciler, şehri turizme adayan ve burada yaşayan halkı göz ardı eden politikaları protesto ederek, bu süreci eleştiriyorlar.
İtalya‘daki bu önlemler, giderek daha fazla şehirde turizmin yerel yaşam ve kültürel mirasa olan etkilerine karşı duyulan endişenin bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor.