Dünya genelindeki bir analiz, çocukların görme yetisinin kötüleştiğini ve her üç çocuktan birinin miyop olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmalar, Covid karantinalarının çocukların ekran başında daha fazla zaman geçirmesine ve açık havada daha az vakit geçirmesine neden olduğunu belirtiyor. Miyopluk, giderek büyüyen bir küresel sağlık sorunu olarak 2050 yılına kadar milyonlarca çocuğu etkileme potansiyeline sahip.

Miyopluk, özellikle Asya’da yaygın; Japonya’da çocukların yüzde 85’i, Güney Kore’de yüzde 73’ü ve Çin ile Rusya’da yüzde 40’tan fazlası bu durumdan muzdarip. Paraguay ve Uganda’nın oranları yaklaşık yüzde 1 ile en düşük seviyelerdeyken, İngiltere ve ABD’de bu oran yüzde 15 civarında. British Journal of Ophthalmology dergisinde yayımlanan çalışma, 1990-2023 yılları arasında miyopluğun üç kat artarak yüzde 36’ya ulaştığını gösteriyor.

Araştırmalar, Covid pandemisi sonrası artışın dikkat çekici olduğunu vurguluyor. Miyopluk genellikle ilkokul yıllarında başlıyor ve 20 yaşına kadar kötüleşme eğilimi gösteriyor. Genetik faktörler yanı sıra, Asya’daki erken eğitim sistemleri de durumu etkiliyor. Çocukların kitaplara ve ekranlara fazla odaklanması, göz kaslarını zorlayarak miyopluğa yol açabiliyor.

Türkiye’deki uzmanlar da benzer bir durumun geçerli olduğunu belirtiyor. Okullaşmanın 6-8 yaşlarında başladığı Afrika’da ise miyopluk daha az yaygın. Araştırmalara göre, Covid kısıtlamaları sırasında uzun süre kapalı ortamlarda kalmanın çocukların görme yetisini olumsuz etkilediği görülüyor. 2050 yılına kadar dünya genelinde gençlerin yarısından fazlasının miyop olabileceği öngörülüyor.

miyop

Miyopluk, kız çocuklarında daha yaygın. Kızların okulda ve evde açık hava etkinliklerine daha az zaman ayırmaları, bu durumu artırabiliyor. Ayrıca, ergenlik döneminde büyüme ve gelişim daha erken başladığı için kız çocukları daha önce miyop olabilir.

Göz uzmanları, çocukların miyop olma ihtimallerini azaltmak için bazı önerilerde bulunuyor: 7-9 yaş arasındaki çocukların her gün en az iki saat dışarıda vakit geçirmesi önemli. Güneş ışığının, açık havada egzersizin ya da uzak nesnelere odaklanmanın etkisi net olarak belirlenememiş olsa da, dış mekan aktiviteleri faydalı. Çocukların, 7-10 yaşları arasında göz testine götürülmesi ve ailelerin dikkatli gözetim yapması öneriliyor; çünkü miyopluk aileden geçebiliyor.

Miyopi tedavi edilemiyor, ancak gözlük veya lenslerle düzeltilebiliyor. Özel lensler, gözlerin büyümesini etkileyerek küçük çocuklarda miyopluk gelişimini yavaşlatabilir; ancak bu lensler pahalı. Asya’da, açık havada eğitim için camla kaplı sınıfların sayısı da artış gösteriyor.

Miyop belirtileri arasında,