Popüler bir gazlı içecek olan Coca-Cola, bir içecekten daha fazlasıdır. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 10 milyar dolar kar bildiren en büyük yiyecek ve içecek şirketlerinden biridir. Ve 1886 yılında, Atlantalı bir eczacının elindeki nispeten mütevazi kökenlerden hakimiyet kurması tesadüf değildi. Aslında bu, doğal ve sosyal kaynakları minimum maliyetle maksimum kar elde etmek için kasıtlı olarak hesaplanmış bir planın sonucuydu.
Gizemli tarif, 125 yıldır sırrını koruyor
Neredeyse 125 yıldır, Coca-Cola’nın tarifi ile ilgili gizem ve gizlilik, dünyanın en büyük pazarlama hilelerinden biri oldu. Ve onun meşhur “Merchandise 7X” aromaları, 1886’da hazırlandığından beri değişmeden kaldı. Tarif bugün, yalnızca iki Coca Cola yöneticisine emanet edildi. İkisi de sırrın açığa çıkması korkusuyla aynı uçakta seyahat edemiyor.
Coca-Cola, şirketin günlerinde üretim maliyetlerini düşürmek için kamu mallarından narkotik bürosuna kadar, tedarik zincirinde çok önemli ilişkiler kurdu. Sonuçta, Coca-Cola’nın gizli formülünün; şirketin “kendisini başkaları tarafından inşa edilen, sürdürülen ve finanse edilen teknolojik tedarik ve dağıtım sistemlerine dahil etme becerisine” dayanan özel bir kapitalizm markası olduğu yazmaya devam ediyor.
Tarif açığa çıktı mı?
Amerika’da ünlü bir radyo yayıncısı, Coca-Cola’nın tarifinin sırrını keşfettiğini iddia etti. Halka açık radyo kuruluşu This American Life’ın sunucusu Ira Glass, tarifin bir kopyasını bulduğunu ve orijinalinin hala Atlanta, Georgia’daki Sun Trust bankasında hırsızlığa karşı korumalı bir kasada tutulduğu iddia ediliyor.
7 malzemeli formül, boş zamanlarında öksürük ilaçları ve diğer karışımlar üreten Atlantalı kimyager ve eski Konfederasyon ordusu subayı John Pemberton tarafından oluşturuldu. 1887’de tarifi bir iş adamı olan Asa Griggs’e sattı ve o da onu hemen saklamak üzere o zamanki Georgia Trust bankasına sakladı.
This American Life’ın sunucusu Ira Glass, tamamen farklı bir hikayeyi araştırırken, Amerika’da farkı bir gazetenin eski sayısında gizli formül olduğuna inandığı bir tarife rastladı. 8 Şubat 1979 tarihli baskının iç sayfalarından birinde, sıkı korunan 7x formülünü ortaya çıkardığını iddia eden bir makaleye rastladı.
Yeniden keşfedilen tarifte koka yaprakları özü, kafein, bol miktarda şeker (libre olduğu düşünülen 30 tanımlanamayan birim belirtiliyor), limon suyu, vanilya ve karamel yer alıyor. Bu şuruba; portakal, limon, hindistan cevizi, kişniş, portakal çiçeği esansı ve tarçın gibi önemli tatlandırıcılar da ekleniyor.
Formül, 1993 yılında içeceğin tarihini yazan Mark Pendergrast’ın çıkardığı For God, Country & Coca-Cola tarifine ciddi derecede benziyor. Kola’nın gizli tarifi aslında kısmen mitolojidir. Çevresindeki gizemin aksine, içecek aslında zaman içinde büyük ölçüde değişti.
Kendi kolanızı yapmak ister misiniz?
- Sıvı koka ekstraktı: 3 damla bitkisel gliserin
- Sitrik asit: 90 ml
- Kafein: 30 ml
- Şeker: 30 (belirsiz miktar, muhtemelen pound)
- Su: 9.5 litre
- Limon suyu: 4 bardak
- Vanilya: 30 ml
- Karamel: 45 ml veya daha fazla
Her 18 litrelik şuruba, aşağıdaki 7 aromadan ekleyin:
- Alkol: 236 ml
- Portakal yağı: 20 damla
- Limon yağı: 30 damla
- Hindistan cevizi yağı: 10 damla
- Kişniş yağı: 5 damla
- Neroli yağı: 10 damla
- Tarçın yağı: 10 damla
Coca- Cola Hakkında Bilgiler
Dr. John, Amerika’da 1886 yılında Coca‑Cola’yı icat ettikten sonra formül gizli tutuldu. Yalnızca küçük bir grupla paylaşıldı ve yazıya geçirilmedi.
Kola, insanlık tarihindeki en popüler içeceklerden biri oldu ve muhtemelen sadece su onu geride bırakabilir. Şu anda, her gün 1.9 milyar şişe kola satılmaktadır. Bu, dünya çapında tüketilen tüm içeceklerin %3,1’inin Coca-Cola olduğu anlamına geliyor.
Kolanın içinde kokain var efsanesi gerçek mi?
Bazı insanlar, bunun bir gerçek mi yoksa bir efsane mi olduğundan emin değil. Ancak, bu bir nevi ikisinin arasında bir şey… Kola, hiçbir zaman açıkça saf kokaini içeceklerine koymadı. Ancak, ancak önemli miktarda koka yaprağı kullanıldı.
Tarifi, 3.5 litre şurup başına 150 ml koka yaprağı gerektiriyordu. Bu da, her bir kola bardağının tahminen 9 mg kokain içerdiği anlamına geliyor. Perspektif açısından ortalama bir kokain “dozu” yaklaşık 50-75 miligramdır.