Burger King, 1974 yılında ikonik Dilediğiniz gibi olsun” sloganını tüketicilere güvence veren bir şarkıyla piyasaya sürmüştü. Şarkının sözlerinde “”Özel siparişler bizi üzmez, tek isteğimiz, bunu sizin istediğiniz şekilde sunmamıza izin vermeniz!”. Bugün, aradan 50 yıl geçtikten sonra marka; kişiselleştirilmiş hamburger siparişleri vaadini, yapay zeka (AI) tarafından desteklenen bir yarışma ile bir üst seviyeye taşıyor…
1 Milyon dolarlık Whopper Yarışması
Burger King, 5 Şubat’ta Milyon Dolarlık Whopper Yarışması’nı başlatarak tüketicilerin kendi Whopper’larını yaratmalarına ve 1 milyon dolarlık ödül kazanma şansına olanak tanıdı. Yarışma ayrıca; 3 yarışmacıya, sınırlı bir süre için, özelleştirilmiş bir burgeri kişisel olarak deneme fırsatı da sunuyor.
Burger King, uygulama üzerinden 8 adede kadar malzemeyi girdikten sonra, burgere ve özelleştirilmiş bir şarkıya hayat vermek için yapay zekayı kullanıyor ve tüketicilere sosyal medyada paylaşılabilecek bir görüntü ve video sunuyor.
Konuyla ilgili Burger King; “Milyon Dolarlık Whopper Yarışması, burgerlerin kişiselleştirilmesine, daha önce üretilmemiş şekillerde eğiliyor ve yenilikleri yalnızca 3 yarışmacının görme fırsatına sahip olacağını bilerek, herkesin teslimiyetini nasıl hayata geçirebileceğimizi keşfetmek istedik” dedi.
Şirketin CMO’su, “İşte yapay zekanın devreye girdiği yer burası! Yapay zekanın; farklı pazarlama içeriklerini oluşturma, etkileşime geçme ve optimize etme şeklimizi geliştirmeye devam edeceğini biliyoruz. Bununla birlikte, marka mirasımıza dayanan özgün bir şekilde bu alana girdiğimizden emin olmak istedik” diye ekledi.
Yarışma, tüketicilerle etkileşim sıklığını arttırmaya dayanıyor
Yarışma, katılımcıların neredeyse yarısının Whopper’larını bir şekilde kişiselleştirdiği marka hakkındaki bilgilerle ve markanın kişiselleştirme konusundaki pazarlama öncelikleriyle ve tüketicilere etkileşimi ve sıklığı artırmaya yardımcı olan Royal Perks sadakat programıyla etkileşimde bulunmanın yeni bir yolunu sunmasıyla bağlantılı.
Yapay zekanın kullanımı, teknolojinin bir yıldan fazla süren heyecanın ardından pazarlamacılar için kullanım senaryoları göstermeye başlamasıyla birlikte geliyor.
Şirketin CMO’su bununla ilgili olarak: “Markaya özgü bir kampanya sunmaya yardımcı olmak için yapay zekayı kullanmanın büyük bir fırsat olduğunu gördük. Aynı zamanda, misafirlerimizin eğlenceli bir deneyim yaşamasına da olanak sağladık. Yapay zeka, hem tüketiciyle yüz yüze gelindiğinde hem de ekibimizin konukların girdiği malzemeleri nasıl değerlendirip anladığı konusunda çok önemli bir rol oynadı” dedi.
Yapay zekanın riskleri de yok değil. Büyük yapay zeka yatırımlarına ilişkin hikayeler ve kötü sonuçlar da yaygın. Ancak, teknolojinin en ileri noktasında pazarlama kampanyaları ile tanınan Burger King, buna olabildiğince hazırlıklı görünüyor.
Tek sınır hayal gücü
Yapay zeka yeni ortaya çıkan herhangi bir teknoloji gibi. Güçlü ama bir yandan öngörülemez de. Marka, büyük ölçüde kendi taraflarında hazırlandıklarını ve konuklarına, beklenmeyeni beklemelerini söylediklerini ifade ediyor.
Yarışmanın yapay zeka destekli deneyimi; kullanıcıların Whopper kreasyonlarına 8 adede kadar malzeme eklemesine olanak sınıyor. Ve alerjisi olunan ve yenmeyen malzemeler dışında, tek sınır katılımcıların hayal gücü. Tabi ki, ölçeklenebilir ve marka açısından güvenliğe öncelik veren bir deneyim oluşturmak, pazarlama ve reklamcılık hizmetleri şirketi için bir zorluk oluşturdu.
Peki, siz Burger King’in yapay zeka aracılığıyla kendi hamburgerinizi özelleştirebileceğiniz bu milyon dolarlık yarışması hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce doğru bir pazarlama kampanyası mı?
Bizimle paylaşın…