Güney Fransa’nın küçük bir kasabası olan Bessieres’de her Paskalya’da bir grup gönüllü 15.000 yumurta toplar. Pastel renklere boyamak için değil!

Paskalya’da pazartesi sabahı erkenden kırılan yumurtalar; 2 kilo tuz, 1 kilo biber ve otlar eklendikten sonra büyük bir tencerede tüm yumurtalar çırpılır. Başka bir ekip de büyük bir kızartma tavasına koyar ve devasa bir omleti karıştırır.

Sarı gömlek ve parlak beyaz pantolon giyen gönüllüler, Dev Omlet Şövalyeleri Dünya Kardeşliği’nin gönüllüleridir. Toulouse’un yaklaşık 35 km kuzeyindeki bir köyde bulunan bu grup, gıda maddelerine olan düşkünlüğünü, bağlılığının jumbo bir sembolünü yaratarak eyleme döken az sayıdaki gruptan biri. Bu yılki kutlama, etkinliğin 50. Yıldönümüydü.

Gelenek, Napolyon zamanına dayanıyor

fsaneye göre bu gelenek Napolyon ve ordusu Bessieres yakınlarında seyahat ederken başlamış. Yerel bir hancı ona öyle lezzetli bir omlet pişirmiş ki, Napolyon ertesi gün köydeki tüm yumurtaların toplanmasını ve askerleri için kocaman bir omlet haline getirilmesini istemiş.

Daha olası bir köken hikayesi ise kasabanın gençlerinin her yıl çiftçilerden yumurta toplayarak Tarn Nehri yakınlarındaki dev bir ateş çukurunda Paskalya omleti yaptıkları ve omletleri köydeki ihtiyaç sahiplerine dağıttıkları bir geleneğe dayanıyor.

1973 yılında bir grup arkadaş, Paskalya günü Bessieres sakinleri için ilk “dev omleti” hazırlayarak bu cömert ruha saygı göstermeye karar verdi. Yerel tüccarlar da buna katıldı ve gelenek devam etti.

Onlar için, “Bu bir dostluk hikayesi, bu bir paylaşım hikayesi” ve her yıl çok sayıda hevesli gönüllü bu işe yardımcı oluyor. Omlet, şenlikli bir hafta sonunun da başlangıcı oluyor. Cumartesi gecesi bir orkestra çalıyor; Pazar günü Paskalya Ayinini aligot (patates püresi ve peynirden oluşan geleneksel bir yemek) öğle yemeği yeniyor ve öğleden sonra çocukların yumurta avı izliyor.

Kutlamalar sabah 6’da başlıyor

Paskalya Pazartesi günü kutlamalar sabah saat 6’da dev tava ve tüm gereçlerin kasaba meydanına getirilmesiyle başlıyor. Kuşluk vakti yapılan geçit töreninin ardından gönüllüler 15.000 yumurtayı kırıyor ve dev tavada odun ateşinde pişiriyor.

Omletin tuz ve karabiberinin yeterli olduğundan emin olmak için bir tadımcı görevlendiriliyor. Bekleyen kalabalık (genellikle 3.000 ila 5.000 kişi) pişirmeyi izliyor ve sonunda cömert bir omlet porsiyonu ve büyük bir parça Fransız ekmeği içeren tabakların keyfini çıkarıyor.

Gastronomi kardeşlikleri arasında benzersiz olan bu grup, dünya çapında Fransızca konuşulan altı şehirde (Fransa’nın güneydoğusundaki Fréjus’ta, ayrıca Kanada, Arjantin, Belçika, Yeni Kaledonya ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki şehirlerde) kardeşliklerin kurulmasına yardımcı oldu ve her biri yıl boyunca farklı noktalarda benzer bir proje üstlendi. Hepsinde büyük bir tava, çok sayıda yumurta, bir yardım ordusu ve omletin ücretsiz dağıtımı söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir