Milyarder Elon Musk’ın Twitter’ın San Francisco’daki merkezine girmesinin ve yeni sahibi olduktan sonra ilk olarak Twitter’ın CEO’su ve diğer üst düzey yöneticilerini kovmasının üzerinden bir yıl geçti.44 milyar dolarlık anlaşmayı 27 Ekim 2022’de tamamladıktan tam 1 yıl sonra, X’in hem kullanıcı hem de reklam ve gelir kaybettiği bildirildi.

Twitter’ın yeni ismi X oldu

Elon Musk, Twitter’ı satın aldıktan sonra yeni bir yaklaşımla birlikte ona yeni bir isim de verdi: X. Platform, bu yeni ismiyle Twitter gibi görünse ve hissettirse bile, bir şeylerdeki değişimler hissediliyor. Musk, Twitter’ı Twitter yapan temel özellikleri; yani ismini, mavi kuş logosunu ve doğrulama sistemini ortadan kaldırdı.

İçerik moderasyonu ve nefret söylemi yaptırımlarında da ciddi değişiklikler oldu. Sitenin çalışmasını sağlayan mühendisler, nefretle dolup taşmasını engelleyen moderatörler, kural koyma ve bunları uygulamaktan sorumlu yöneticiler gibi üst düzey yöneticileri de kovduğu için; X, önceki halinden çok farklı hale geldi. Bu da, çok sayıda reklamvereni ve kullanıcıyı kaybetmesine neden oldu. Bazı şirketler içerik ve nefret söylemi konusundaki endişeleri nedeniyle hizmetten geri adım atarken, bazı kullanıcılar da benzer nedenlerle hayal kırıklığına uğradı.

Aktif olarak tweet atan kişi sayısında %30’luk bir düşüş yaşandı

Reklam verenler sitedeki içeriğin daha kötü olması nedeniyle ayrıldılar” dedi. “Eylül ayında reklamlar %60 azaldı. Tüm hesaplara göre gelirler düştü, reklamlar azaldı. Twitter’ı uzun süredir takip edenlere göre Musk’ın yaptığı bu değişimler; platformun dünyada neler olup bittiğini öğrenmek için kusurlu ama faydalı bir yer olma rolünün sonu oldu.

X’in ne olacağı ve Musk’ın onu herkesin kullandığı bir “her şey uygulaması” haline getirme tutkusuna ulaşıp ulaşamayacağı, bir yıl önce olduğu gibi belirsizliğini koruyor.

Şirketi satın almadan önce bile platformun en popüler ve üretken kullanıcılarından biri olan Musk, Twitter’da normal kullanıcıların deneyiminden belirgin bir şekilde farklı olan benzersiz bir deneyime sahipti. Ancak X’e getirdiği değişikliklerin çoğu, siteyle ilgili kendi izlenimlerine dayanıyor – hatta milyonlarca takipçisinden siteyi nasıl yönetmesi gerektiğine dair tavsiye bile aldı. İstifa etmesi gerektiğini söyleyen takipçileri de oldu.

Mavi tikteki değişiklikler ve dezenformasyon

Bir zamanlar bir hesabın mavi tikli olması; sporcu, oyuncu, gazeteci, ünlü veya bir influencer olduğunu gösteriyordu. Artık, yalnızca bir abonelik hizmeti için ayda 8 dolar ödediğini gösteriyor. Bu ödeme yapan hesapların, X’te yanlış bilgi yaydığı ve bu bilgilerin genellikle algoritmalar tarafından güçlendirildiği tespit edildi.

Ayrıca araştırmalar, bu hesapların İsrail-Filistin savaşı hakkında yanlış bilgi ve propaganda yaydığını da tespit etti. Öyle ki, vrupa Komisyonu, savaşla ilgili nefret söylemi, yanlış bilgi ve şiddet içeren terörist içerikleri ele alma konusunda X’e resmi ve yasal olarak bağlayıcı bir bilgi talebinde bulundu.

Önde gelen bir dış politika uzmanı olan Ian Bremmer, bu ay X’te İsrail-Hamas savaşına ilişkin dezenformasyon düzeyinin platformda “algoritmik olarak teşvik edildiğini” ve “bir siyaset bilimci olarak kariyerim boyunca maruz kaldığım hiçbir şeye benzemiyor” diye paylaştı.

X’teki maddi sıkıntılar

Sallantıda olan sadece platformun kimliği değil. Musk 27 Ekim 2022’de 44 milyar dolara satın aldığında Twitter zaten mali açıdan zor durumdaydı ve bugün durum daha da tehlikeli görünüyor.

Elon Musk, şirketi özel sektöre devretti, dolayısıyla defterleri artık halka açık değil. Ancak, Tesla’nın CEO’su Temmuz ayında şirketin reklam gelirlerinin yaklaşık yarısını kaybettiğini ve büyük bir borç yüküyle karşı karşıya kalmaya devam ettiğini söyledi.

“Reklam gelirlerindeki yaklaşık %50’lik düşüş ve ağır borç yükü” nedeniyle 14 Temmuz’da sitede “Hala negatif nakit akışı içindeyiz” diye belirtildi.

Twitter’ın verdiği “aile hissi” kayboldu

Elon Musk’ın Twitter’ı satın aldıktan sonraki günlerde dünya çapında tanınan mavi kuş logosunu kaldırması ve platformun adını X olarak değiştirdi. Twitter bir zamanlar dünyanın varsayılan kamusal meydanıydı.

Ancak, X olduktan sonra özellikle troller tarafından istila edildiğinden ve kasıtlı olarak yanlış bilgilerin yayılması hızlandığından, bu hiçbir kullanıcının hoşuna gitmedi.

İstatistiklere göre ortalama bir kullanıcı platformda 32 dakika geçiriyor.

Kısacası, Musk değişiklik yapmak ve ortaya pembe bir tablo çıkarmak için ne kadar uğraşırsa uğraşsın, istatistikler ortada. Geçtiğimiz aylarda, platformun elde ettiği reklam gelirinin düşüşte olduğu da ortaya çıkmıştı…

İlginizi çekebilir:

En Büyük Dezenformasyon Kaynağı: X

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir